onze 10 leefregels

Tijdens onze opleidingen werken we samen aan een veilige en vertrouwde omgeving.
Daarom hanteren we deze 10 leefregels, geïnspireerd door Kinderen van het Echte Volk van Marlo Morgan.
Ze helpen je om het beste uit jezelf en de opleiding te halen.

1. Laat jouw creativiteit stromen

In onze maatschappij ligt de nadruk vooral op denken en presteren. Maar echte groei begint bij creativiteit!
Creativiteit helpt je om te ontdekken wat er in je hart leeft, om emoties te verwerken en om de wijsheid in jezelf te vinden.

Creativiteit is meer dan schilderen of schrijven. Het zit ook in hoe je een ruimte inricht, hoe je een verhaal vertelt of hoe je troost biedt aan iemand. Iedereen is creatief! Het gaat er niet om hoe goed je iets doet, maar dat je het doet.

Tijdens de opleiding krijg je soms creatieve opdrachten. Laat beperkende gedachten als "ik ben niet creatief" los en geef jezelf de ruimte om te experimenteren. Je zult versteld staan van wat er in je zit!

2. Neem verantwoordelijkheid

Jij hebt invloed – op jezelf, op anderen en op de wereld om je heen. Verantwoordelijkheid betekent dat je bewust omgaat met je woorden en daden, dat je betrouwbaar bent en dat je zorgt voor de afspraken die je maakt.

In deze opleiding ben jij verantwoordelijk voor jouw leerproces. Je krijgt kennis, je deelt ervaringen, en je werkt samen met anderen. Hoe jij je opstelt, heeft impact. Op jezelf én op je medestudenten.

3. Help anderen, maar ken je grenzen

We zijn hier om elkaar te steunen, niet om elkaars problemen op te lossen. Echte hulp begint met luisteren en aanwezig zijn.

Soms willen we zo graag helpen dat we voor iemand gaan denken of doen. Maar pas op: dat kan ervoor zorgen dat de ander zich klein voelt. Vertrouw erop dat mensen meer kunnen dan je denkt. Help als het echt nodig is, maar geef ook de ruimte voor zelfontdekking.

4. Groei in emotionele volwassenheid

Emoties zoals verdriet, woede of frustratie horen bij het leven. Vaak komen ze voort uit oude ervaringen.
Tijdens de opleiding kunnen bepaalde thema’s je raken. Dat is helemaal oké.

Het belangrijkste is hoe je ermee omgaat.

Emotioneel volwassen zijn betekent dat je je emoties herkent en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen reacties. Je hoeft niet perfect te zijn, maar het helpt om eerlijk naar jezelf te kijken en, als het nodig is, hulp te accepteren.

En vergeet niet: humor en een lach kunnen wonderen doen!

5. Vind een balans tussen inspanning en ontspanning

Leren is leuk, maar het kan ook intens zijn. Daarom is ontspanning minstens zo belangrijk!

Deze opleiding draait niet om perfectie, deadlines of cijfers. Het gaat om jouw groei. Dus neem ook de tijd om iets te doen waar je blij van wordt: koken, muziek luisteren, bewegen, lachen. Dat geeft je energie en inspiratie.

6. Beheer je energie bewust

Jij bent de beheerder van je eigen energie. Hoe je denkt, spreekt en handelt, bepaalt wat je uitstraalt naar de wereld.

Negatieve gedachten en slachtofferschap kunnen je energie omlaag halen. Maar als je bewust kiest voor positiviteit en passie, dan zul je merken dat je niet alleen jezelf, maar ook anderen inspireert. Welke energie wil jij de wereld in sturen?

7. Geniet van muziek

Muziek raakt ons dieper dan woorden. Het kan je emoties verzachten, je stemming verbeteren en zelfs helend werken.

Of je nu zelf muziek maakt, zingt onder de douche of gewoon luistert – muziek is een prachtige manier om jezelf te uiten en te verbinden met iets groters dan jezelf.

8. Zoek wijsheid, niet alleen kennis

Kennis kun je vergaren uit boeken en lessen. Maar wijsheid gaat dieper – het is weten wanneer en hoe je iets toepast.

Echte wijsheid zit in je hart. Het vraagt moed om je hoofd even uit te schakelen en te luisteren naar je intuïtie. In de opleiding leer je niet alleen feiten, maar ook hoe je je innerlijke stem kunt vertrouwen.

9. Oefen discipline in je leerproces

Coachen is een bijzondere vaardigheid, maar het vraagt ook inzet. Naast de lesdagen werk je thuis verder aan je ontwikkeling. Dat vraagt discipline, maar levert ook veel op: zelfvertrouwen, groei en passie.

Discipline betekent niet dat je streng voor jezelf moet zijn, maar dat je met aandacht en toewijding werkt aan wat écht belangrijk voor je is.

10. Observeer zonder te oordelen

Waarnemen is iets anders dan (ver)oordelen. Vaak koppelen we direct een mening aan wat we zien of horen. Maar wat als je dat niet doet?

Probeer gewoon waar te nemen, zonder meteen een oordeel te vellen. Dit helpt je om open te blijven en echt te begrijpen wat er gebeurt. Je hoeft niet overal iets van te vinden – soms is aanwezig zijn al genoeg.