'de kracht van oudercoaching'

In onze huidige maatschappij zijn er veel volwassenen betrokken bij het leven van kinderen. In de eerste plaats natuurlijk de ouders en de familieleden. Maar al snel krijgt het kind te maken met mede-opvoeders in bijvoorbeeld, het consultatiebureau, de kinderopvang, de peuterspeelzaal, het onderwijs en als er al jong iets met het kind aan de hand is ook nog eens zorg- of hulpverleners.

Opvallend is dat veel instanties die met kinderen werken een beeld van de ouders hebben die vrij snel beoordelend is. 'Het ligt aan de ouders' wordt echt snel geroepen. Maar daarna blijft het of stil of de ouders gaan naar huis met een lijstje met tips en adviezen.

Als oudercoach ga je juist meekijken met ouders en kijk je naar de kracht, de potentie van ouders. Je hecht waarde aan hun visie en helpt de ouders om te ontdekken wat zij van zichzelf uit voor hun kind kunnen betekenen. Waar zij blokkades hebben die in de weg staan om wijze keuzes te maken of waar ze reageren naar hun kind vanuit een eigen pijnstuk.

Zoveel ouders, zoveel manieren van opvoeden. Wanneer jij naast de ouder(s) staat. Meekijkt vanuit diep respect voor de achtergrond van de ouder. Dan pas kun je echt iets voor het kind betekenen!

De inhoud van de lesdagen

Onderstaande thema's ontdek je door alle lesdagen heen. We herhalen thema's in een nieuwe context. En bieden buiten de live dagen ook online masterclasses aan waarmee je ook thuis aan de slag kunt.

De dagen zijn een combinatie van verkennen, ontdekken en bewustworden. Dit doen we door het aanbieden van theorie en oefeningen. Ook thuis ga je aan de slag en verdiep je de opgedane kennis en ervaring verder zodat alles in de vingers, in je hart en in je hoofd een plek heeft.

Coachen van ouders

Ouders coachen is iets anders als ouders van tips en adviezen voorzien. Het gaat bij oudercoaching niet over het kind, maar over de ouder zelf. Over de rugzak die de ouder met zich meedraagt. Hoe heeft de ouder zijn of haar eigen ouders ervaren? Wat laat het kind zien? Wat raakt de ouder? En hoe coach je de ouder op de juiste manier om net dat laagje dieper te kunnen gaan. Want daar ligt een schat verborgen met inhouden waar de ouder echt iets mee kan.

De ontwikkelingsfasen

Een kind gaat door verschillende fasen tijdens het opgroeien. De ouder heeft deze fasen zelf ook gehad tijdens de kindertijd en komt ze nu in het eigen kind weer tegen. Als er in de eigen kindertijd geen passende zorg of aandacht is geweest zal de ouder vanuit wellicht pijn of zelfs vanuit trauma kunnen reageren op het eigen kind. We zijn goed in het vermijden van pijn. En daar zit nou precies de angel als het gaat om de relatie van de ouder met de eigen pijn en het kind wat de pijn aanraakt tijdens de ontwikkeling. Als oudercoach help je de ouder naar de eigen stukken te kijken en in een helende beweging te brengen. Zodat deze pijnstukken uit het verleden de juiste aandacht krijgen. Van daaruit kan de ouder het kind werkelijk gaan zien. Wat natuurlijk voor een kind enorm helpend is.

Kernwaarden in de opvoeding

Kernwaarden zijn waarden van de beide ouders/ opvoeders. Waarden die belangrijk zijn voor de ouders om mee te geven aan een kind. Vaak zien we dat deze waarden doorwerken in de aanpak, in de regels, in de afspraken die met de kinderen gemaakt worden. Zonder daarbij de waarde, de kern, uit te leggen. Door contact te maken met de kernwaarden kunnen ouders opnieuw kijken naar hun regels in de opvoeding en met nog meer kracht hun kinderen opvoeden. En het leuke is: ouders gaan in gesprek met elkaar over hun waarden en ontdekken vrijwel altijd nieuwe kanten aan elkaar en aan zichzelf.

Psychologie

Kennis van psychologie is in onze ogen een must voor het coachen van ouders. Gedrag kunnen begrijpen, inzicht hebben in de psyche van de mens om van daaruit een beweging te kunnen helpen maken is van groot belang. Als oudercoach begrijp je ouders beter, maar je kunt ze ook helpen om zichzelf en elkaar te begrijpen. Inzicht in de psyche en met name de werking van het onbewuste helpt ouders zelfbewust te worden. Wat natuurlijk weer bijdraagt aan het begrijpen van hun kinderen.

Veiligheid en geborgenheid

Vanuit een veilige basis kun je je ontwikkelen. Hoef je niet op standje 'overleven'. En ben je ontspannen.
Maar hoeveel mensen ken jij die ontspannen in het leven staan? En hoe ontspannen ga jij zelf door het leven?

Ontspannen ouderschap is een kunst op zich. Ontspannen ouderschap kun je ouders leren door technieken aan te bieden. Maar bij ontspannen ouderschap hoort ook bewustwording op de gespannenheid, onveiligheid, patronen en triggers. Oudercoaching is beide aspecten (waar komt het vandaan en hoe los je het op) onderzoeken en helpen integreren.

Gezinsdynamieken

Binnen een gezin is er altijd sprake van dynamiek. De één reageert (onbewust) op de houding of het gedrag van de ander. Als de één te veel nabijheid zoekt, kan dat voor de ander aanleiding zijn om zich juist meer terug te trekken. Als de één overprikkeld is kan dat een trigger voor de ander zijn. Als de één boos is raakt dat weer iets bij de ander. Kortom, een gezin is een levendige beweging met verrassende elementen.

Wij zijn niet opgegroeid in bewustzijn van de dynamieken. We deden maar gewoon, reageerden op wat er op ons af kwam en kregen de tip om de ander maar even met rust te laten, onze mond te houden, op te houden met ...., naar onze kamer te gaan. etc.

Voor papa's en mama's is het fijn om bepaalde dynamieken te begrijpen. Bewust te zijn van onderliggende behoeftes. Maar ook bewust te worden van de eigen inbreng in de dynamiek en de persoonlijke behoeftes.

Interventies bij trauma's uit de kindertijd (die invloed hebben op de kinderen)

Ieder mens heeft in de kindertijd ervaringen liggen die nog onverwerkt zijn. Dit hoeven niet meteen extreme gebeurtenissen te zijn (of wel natuurlijk), maar juist ook kleine voor volwassenen misschien destijds onbeduidende voorvallen kunnen enorme impact hebben gehad waardoor de verwerking nog steeds niet heeft kunnen plaatsvinden.

Deze onverwerkte ervaringen, ook wel trauma's genoemd, slaan we op in ons onbewuste. En als ze geraakt of getriggerd worden dan melden ze zich door pijn. Omdat wij als mensheid pijn vermijdend zijn wordt het geraakte deel weer weggestopt en blijft het onverwerkt.

Zodra mensen kinderen krijgen zijn de triggers op onverwerkte delen van hun eigen kindertijd groter.
Tijdens de opleiding gaan we hier op meerdere manieren aandacht aan besteden en leer je om het te herkennen en ermee te werken.

Coachen bij de verschillende opvoedstijlen

Zoveel ouders, zoveel opvoedstijlen. En elke stijl doet dit weer vanuit een eigen achtergrond en behoefte.
Als oudercoach is het belangrijk de opvoedstijl te respecteren. Vanuit een groeimodel kun je ouders meenemen naar een upgrade van hun eigen opvoedstijl zodat ze als mens en als ouder ook hierin weer kunnen groeien.

Natuurlijk is jouw eigen opvoedstijl het uitgangspunt tijdens de lessen.

Thuis 'zijn'.

Thuis 'zijn' gaat over echt aanwezig zijn in het hier en nu. Aanwezig met alles wat er is.
Dat is niet altijd even makkelijk. Vooral als de mobiele telefoon een geluidje maakt of je bent moe van je werk thuisgekomen.

Hoe kun je ouders leren om thuis te 'zijn' in aanwezigheid? Hoe ben je zelf 'aanwezig'?

Het 'huis van harmonie' nemen we als basismodel mee om thuis te komen. Zodat je thuis kunt 'zijn'.

Coachen met creativiteit

Misschien in eerste instantie niet logisch om creatieve werkvormen in te zetten bij oudercoaching, maar het blijkt keer op keer wel enorm helpend.

Juist creativiteit helpt om uit het hoofd te gaan. Om te voelen. Om te ervaren.
Creativiteit is vaak voor ouders ook wat out of the box waardoor er nieuwe en onverwachte deuren opengaan van binnen.

En ja, het brengt meestal veel plezier, rust, ontspanning en verbinding.